Barion Pixel

Gyulladáscsökkentő táplálkozás

Kevesen tudják, hogy például a pajzsmirigy betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a különböző emésztési problémák, vagy az elhízás kialakulása is összefügg a szervezetben zajló krónikus gyulladással.

Jó hír azonban, hogy rengeteg olyan egészséges alapanyaghoz, élelmiszerhez tudunk nyúlni, amely kifejezetten segít a gyulladás leküzdésében.

Amellett, hogy előtérbe helyezzük a gyulladás csökkentésében segítő élelmianyagokat, arra is törekednünk kell, hogy a gyulladást fokozó élelmiszereket pedig lehetőleg kerüljük el.

Kezdjük tehát azzal, hogy mik azok az alapanyagok, amelyek fogyasztását javasolt mérsékelni a cél érdekében.

Az egyik legfontosabb szempont az az, hogy figyeljünk oda a zsiradékfogyasztásunkra. Az elfogyasztott zsiradékok fajtája ugyanis nagyban befolyásolja a szervezetünkben lezajló gyulladás mértékét. Kutatások rámutattak arra, hogy a nagymértékű telített zsír bevitel, és a gyulladások kialakulása között van összefüggés. Telített zsírokban gazdag élelmiszerek az állati eredetű termékek, húsok, húskészítmények, tejtermékek, vaj, szalonna, kolbászfélék, és természetesen az állati zsírok (sertészsír, libazsír stb.). Szintén telített zsírban gazdag, de növényi eredetű zsiradék a kókuszzsír. Ezek fogyasztását mérsékelni kell, ha gyulladáscsökkentésről van szó.

A zsírok egy másik csoportja, az úgynevezett transzzsírsavak károsak az egészségünkre nézve. A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. Kis mennyiségű transzzsírsav keletkezik akkor is, amikor növényi olajban sütünk, ezért javasolt kerülni a bő olajban sült ételeket, kiemelten pedig a gyorséttermekben készült változatokat. Transzzsírsavak olyan feldolgozott élelmiszerekben fordulnak még elő, amelyek részlegesen hidrogénezett növényi olajokat tartalmaznak, ezért ezt is fontos figyelni az élelmiszerek címkéjén.

Kerüljük az adalékanyagokat!

Kerüljük az olyan feldolgozott élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, mesterséges színezék, mesterséges aromák, mesterséges édesítőszerek (különösen aszpartám), illetve ízfokozók vannak. Kerülni kell a glutamát végződésű (pl. nátrium-glutamát) adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket, amelyet legfőképpen ételízesítők, felvágottak, készételek tartalmaznak.

Most nézzük meg, hogy mik azok az ételek/tápanyagok, amelyeket érdemes beépítenünk a táplálkozásunkba, mert gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek bizonyítottan csökkentik a gyulladást.

Ennek megfelelően hetente többször javasolt fogyasztani tengeri halakat (hering, makréla, lazac, szardínia, tonhal), hiszen ezek bővelkednek az előbb említett zsírsavakban.

Figyeljünk a megfelelő rostbevitelre!

Kutatások bizonyították, hogy a megfelelő rosttartalmú étrend képes csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Rostbevitelünket legkönnyebben zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonákból, hüvelyesekből tudjuk fedezni. A brokkoli, a spenót, a paradicsom, a fodros kel, és a salátafélék bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaznak, fogyasszunk tehát rendszeresen belőlük.

A piros, és lila színű gyümölcsök, mint az áfonya, fekete ribizli, szeder, cseresznye, piros ribizli stb., értékes gyulladáscsökkentő hatóanyagokat, úgynevezett antociánokat tartalmaznak.

Ha ételkészítésről van szó, a fűszerekről se feledkezzünk meg, a kurkuma, a gyömbér, a rozmaring, vagy éppen a bazsalikom szintén képesek a gyulladás csökkentésére.

Ezek is érdekelhetnek

Hello superfoods

A superfood, vagy magyarul „szuperélelmiszer” kifejezés nagyon felkapott lett az

Shopping Cart