Gyümölcsök…egyben, vagy turmixolva?

A kis tálkákban málna-áfonya-banán van, csak nem “egyben”, hanem turmixolva, a tetején kókuszchips.

Nagyon finom desszert is lehet belőle, vagy csak egy sima tízórai például. De hogy jobb fogyasztani a gyümölcsöket? Nem “baj”, ha leturmixoljuk?

Szerintem a gyümölcsökkel egy baj történhet, ha nem esszük meg őket. Tehát meg is válaszoltam a kérdést, de nézzük meg közelebbről.

Alapvetően természetesen a legjobb, ha a gyümölcsöt eredeti állapotában fogyasztjuk el, tehát az almát például nem hámozzuk meg, a narancsnak nem csak a kifacsart levét isszuk meg.

Azt is látjuk, hogy amíg egy almát lassabban tudunk egyben megenni, (ezáltal hagyunk időt a jóllakottság érzés kialakulásának), úgy ha azt az almát lereszelem, lehet hogy nem is lesz elég az az adag, mert 1 perc alatt megeszem.

Egy egész banánt mondjuk 5 dkg málnával, és ugyanennyi áfonyával nem biztos hogy egy alkalomra elfogyasztok, viszont ugyanez egy smoothie- ban 3 korty…

Az is igaz, hogy gyorsabban szívódik fel a gyümölcsben található szénhidrát ha pürésítem, és ez szénhidrát anyagcsere zavarban szenvedőknek nem előnyös.

Azonban ha “csak” pürésítem a gyümölcsöket, ugyanúgy benne maradnak az értékes tápanyagok, vitaminok, rostok, hiszen semmit sem veszek ki belőle, ami jó hír!

Ezért azt gondolom, hogy egy kiegyensúlyozott étrend részeként nyugodtan fogyasztható a gyümölcs turmixolt formában is. Gyerekek esetében kifejezetten hasznos tud lenni ez a módszer a gyümölcsfogyasztásuk növelésére, vagy egy egészséges nasiként.

#dietetikustipp#mindenhogyjóagyümölcs

Ezek is érdekelhetnek

Shopping Cart