A kis tálkákban málna-áfonya-banán van, csak nem “egyben”, hanem turmixolva, a tetején kókuszchips.
Nagyon finom desszert is lehet belőle, vagy csak egy sima tízórai például. De hogy jobb fogyasztani a gyümölcsöket? Nem “baj”, ha leturmixoljuk?
Szerintem a gyümölcsökkel egy baj történhet, ha nem esszük meg őket. Tehát meg is válaszoltam a kérdést, de nézzük meg közelebbről.
Alapvetően természetesen a legjobb, ha a gyümölcsöt eredeti állapotában fogyasztjuk el, tehát az almát például nem hámozzuk meg, a narancsnak nem csak a kifacsart levét isszuk meg.
Azt is látjuk, hogy amíg egy almát lassabban tudunk egyben megenni, (ezáltal hagyunk időt a jóllakottság érzés kialakulásának), úgy ha azt az almát lereszelem, lehet hogy nem is lesz elég az az adag, mert 1 perc alatt megeszem.
Egy egész banánt mondjuk 5 dkg málnával, és ugyanennyi áfonyával nem biztos hogy egy alkalomra elfogyasztok, viszont ugyanez egy smoothie- ban 3 korty…
Az is igaz, hogy gyorsabban szívódik fel a gyümölcsben található szénhidrát ha pürésítem, és ez szénhidrát anyagcsere zavarban szenvedőknek nem előnyös.
Azonban ha “csak” pürésítem a gyümölcsöket, ugyanúgy benne maradnak az értékes tápanyagok, vitaminok, rostok, hiszen semmit sem veszek ki belőle, ami jó hír!
Ezért azt gondolom, hogy egy kiegyensúlyozott étrend részeként nyugodtan fogyasztható a gyümölcs turmixolt formában is. Gyerekek esetében kifejezetten hasznos tud lenni ez a módszer a gyümölcsfogyasztásuk növelésére, vagy egy egészséges nasiként.
#dietetikustipp#mindenhogyjóagyümölcs