Amióta megláttam a boltokban, hogy kapható tasakos kovász, azóta ki akartam próbálni!.
Úgy kellene hívnom a receptet, hogy a “sietős háziasszony kenyere”, mert tényleg nem volt sem túl időigényes, sem bonyolult! Ja, és nincs kenyérsütő gépem, tehát ezt a receptet teljesen halandó háziasszonyok, vagy kísérletező kedvű urak is el tudják készíteni, mert az alapanyagokon kívül csak egy sütő kell hozzá!.
Tehát akkor jöjjön a házi lenmagos kenyér receptje
300 g fehér búzakenyér- liszt
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
lenmag
300 ml langyos víz
1 csomag szárított élesztő
1 csomag kovász (por)
3/4 csapott evőkanál só
1 tk. cukor
A száraz hozzávalókat elkeverjük, mehet hozzá a langyos víz, kézzel dagasztjuk ( én ezt a részt bevallom őszintén nem vittem túlzásba de így is isteni lett). Ha készen van a tészta 1 órát meleg helyen pihentetjük, konyharuhával letakarva. Ha letelt az 1 óra, újra átgyúrjuk kilisztezett deszkán, és a kívánt alakúra formázzuk ( ebben még ahogy látom van hova fejlődnöm ). Bevagdossuk a tetejét, és kb. 1 evőkanál mennyiségű vízzel megkenjük. Újabb 1 óra pihentetés jön. Na itt kezdtem türelmetlen lenni, úgyhogy ebből 45 perc lett, és ment is a sütőbe, 200 fokon először 15 percig, majd 180-190 fokon további 30 percig sült. Ezután még egy pici türelem amíg kihűl, és lehet is szeletelni.
Próbáljátok ki chiamaggal is.
#dietetikustipp#dietetikuseletmod